Välja gräsklippare

Tillbaka

Handgräsklippare

Bra val vid mindre tomter. Tänk på att man måste klippa ofta eftersom en handklippare blir besvärlig att använda i allt för högt gräs.

Motorgräsklippare

Passar de något större tomterna. Finns i”puschvariant” eller med drivning på fram eller bakhjul. Framhjulsdrift är vanligast och mer användarvänligt. Bakhjulsdrift kan vara att föredra om man väljer maskin med uppsamlare och man har en kuperad tomt eftersom tyngden i uppsamlaren kan göra att hjulen lätt slirar vid framhjulsdrift.
Tänk dessutom på att en motorklippare inte är lämplig att köra med i alltför branta sluttningar eftersom motorn då ej får smörjning.
Motorgräsklippare byggs dessutom med olika klipptekniker:

  • Bioclip (mulchning): Gräset mals ned och går tillbaka i mattan som gödning. Bekväm variant men gräset måste vara torrt och inte för långt för att tekniken skall fungera.
    Comet_SH
    Klippo comet. Bio-clipmaskin med framhjulsdrift.
  • Uppsamling: Rätt val om man inte gillar att gräsklippet kommer in i huset. Man får dessutom ett snyggt resultat direkt men ett mer arbets och tidskrävande klippsätt eftersom även en rymlig uppsamlare måste tömmas ofta. Även här måste gräset vara torrt och inte för långt för att tekniken skall fungera.
  • Utkast: Gräset slungas ut åt sidan eller bakåt. Bra val om man klipper sällan och gräset ofta hinner bli långt mellan klipptillfällena. Klippresultatet blir däremot inte så snyggt.

Många motorgräsklippare som säljs levereras som så kallade kombimaskiner. Detta kan ofta vara ett bra alternativ men tyvärr blir det ibland en liten kompromiss på något av klippsätten.

Åkgräsklippare

R_213C_AWD
Fyrhjulsdriven rider med hydrostatisk växellåda.

Rätt val för de större tomterna. Finns med frontaggregat (Riders) eller mittmonterade aggregat. (Traktorer).
Man får en betydligt bättre åtkomlighet med en rider och passar därför bra till tomter med mycket träd eller planteringar. Traktormodellen är lite stabilare i sluttningar men blir lite omständig på trånga ytor. Priset är däremot ofta lägre på traktormodeller.

Robotgräsklippare

320
Robotgräsklippare upp till ca 2000 m2

Finns idag i ett flertal varianter. Huvudargumentet för en robotklippare är tidsbesparingen och att du får ett oslagbart klippresultat och en snygg gräsmatta. De största begränsningarna för en robotklippare är om mattan har många och trånga passager samt om gräsmattan sluttar mycket. Man bör sätta sig in i de olika modellernas begränsningar innan man gör sitt köp. Tänk dessutom på att det är en avancerad teknik och att det är viktig med tillgång till serviceställen. Vi jobbar uteslutande med Husqvarna Automower eftersom vi anser de är marknadsledande och erbjuder mycket bra support

Tillbaka